Kako skrbeti za ježa

Osnovna oprema

Pred prihodom ježka v nov dom je potrebno poskrbeti za osnovno opremo. Kletka naj bo velika vsaj 50 x 100 cm. Lahko je tudi manjša, vendar mora v tem primeru imeti kakšno dodatno nadstropje (ploščad). Računati morate s tem, da je treba v kletko postaviti:

  • Hiško
  • WC z mačjim peskom (najbolje se obnese kotni WC za kunce)
  • Kolo (premera približno 30 cm)
  • Tunele za igranje
  • Posodici za hrano in vodo
  • Razne igrače (tulci od WC papirja,…)

Kot stelja se najbolj priporoča žagovina. Dobro se obnesejo tudi lesni peleti (oddajajo malo manj vonja kot žagovina). Nekateri imajo kot stejlo kar flis odejico, vendar se to dobro obnese le v primeru, če je vaš jež navajen na stranišče. Seno in slama se za ježke ne priporočata.

Prehrana

Osnovna hrana ježkov naj bodo mačji briketi kvalitetnega proizvajalca. Hrana mora biti bogata s proteini (22%) in z nizko vsebnostjo maščob (5%). Kot mladički naj dobijo mačje brikete, namenjene mačjim mladičem. Za ježke, ki imajo probleme s težko, se priporoča Light hrana. Večina rejcev priporoča znamko hrane Royal Canin, seveda pa se lahko odločite sami, pazite le, da bo hrana kvalitetna. Kot posladek jim lahko dajemo mokarje in čričke, vendar je potrebno paziti, da jih ni preveč, saj so bogati z maščobami. Ježki so laktozno intolerantni, mleka in mlečnih izdelkov naj ne dobijo. Priporoča se tudi kuhana perutnina, kuhano jajce, sadje in zelenjava.

Nega

Ježke je občasno priporočljivo kopati. Tega se je najlažje lotiti v umivalniku, kamor natočimo toplo vodo. Lahko uporabimo tudi nežno milo (pazimo, da ne vsebuje eteričnega olja čajevca!). Vedno pazimo, da je ježkova glava na vodo, in da ga po glavi ne močimo. Bodice in tačke najprej malo odmočimo, in nato skrtačimo z zobno ščetko. Preden ježka vrnemo v kletko, ga dobro posušimo. Nujno je tudi striženje krempljev (predvsem zadnjih). Ko opazimo, da so predolgi, jih lahko skrajšamo kar s škarjicami za nohte. Če bodo ježki tekali tudi zunaj, po travi, je nujno, da jim kot preventivo damo tudi ampule proti bolham.


Vsebine prispevala: Maša Lenasi
Oprema

Oprema