Zdravje

Menjava bodic

Menjava bodic je za ježka povsem naraven proces, ki je najbolj opazen v času od 8-12 tednov starosti. Stare bodice odpadajo, kar hitro opazimo na tleh in na oblačilih, kjer se giba jež, hkrati pa jih zamenjujejo nove. Proces lahko primerjamo z rastjo zobkov pri otroku, zato moramo v tem obdobju z ježkom ravnati potrpežljivo. Pri ježku lahko v času menjave bodic pričakujemo povečano razdražljivost in asocialnost. V tem času se priporoča kopanje, ki naj bi pomirilo ježkovo kožo, in tako zmanjšalo neugodje ježka.

Hibernacija

Poskus hibernacije je za afriške beloprse ježe lahko zelo nevaren. Pojavi se, ko temperatura v okolju močno pade (pod 17°C). Ježek je na dotik hladen, se ne odziva na dražljaje, deluje slabotno in majavo, prav tako zgubi apetit. Če problem opazimo dovolj hitro, je enostavno rešljiv. Ježka položimo na grelno blazino (lahko tudi radiator ali podoben grelni objekt). Lahko ga zavijemo v brisačo, ki smo jo pogreli s sušilnikom za lase, ali pa ježka preprosti stisnemo h sebi in ga ogrejemo z lastno toploto. Ko se prepričamo, da je ježek spet topel na dotik, in se normalno giblje, ga lahko položimo nazaj v kletko. Vsekakor pa takoj zvišamo temperaturo v sobi, kjer prebiva.

Pršice

Pršice so pri ježkih najpogostejši vzrok težav s kožo. Pri ježku težave s pršicami opazimo, ko se preveč praska. Simptomi so tudi suha in luskasta koža, odpadanje bodic in oguljena ušesa. Vzrok problema je največkrat stelja, okužena s pršicami, zato pri izbiri stelje pazimo, kaj kupujemo (pazimo na primer pri nakupu žagovine, ki ni iz preverjenega vira). Če so težave resnejše, se svetuje obisk pri veterinarju, ki vam bo predpisal antiparazitsko zdravljenje. Hkrati je potrebno tudi temeljito čiščenje kletke in vse opreme.

Bolhe

Če so ježki velikokrat zunaj, na vrtu, jih je potrebno zaščititi proti bolham. Najboljše so ampule proti bolham, ki jih dobimo pri veterinarju (pa tudi v trgovinah za male živali). Problem se lahko pojavi tudi pri sobivanju z drugimi ljubljenčki, kot so psi ali mačke, ki so prav tako gostitelji bolh, in jih lahko kaj hitro prenesejo na ježke. Če pa so ježki izključno v notranjih prostorih, zaščita ni potrebna.

WHS - Multipla skleroza

WHS (ang. Wobbly Hedgehog Syndrome) je nevrodegenerativna genetska bolezen, ki jo lahko primerjamo z multiplo sklerozo pri ljudeh. Nastop simptomov je ponavadi pri starosti od 2 - 3 let, čeprav so bolezen opazili tudi pri mlajših, kot tudi pri starejših ježih. Od pojava prvih znakov, pa do smrti ježka, preteče od 6 tednov do 19 mesecev. Prvi znaki so izguba kontrole nad telesom in slabenje mišic. Ježek gibanja ne kontrolira, pri stanju in hoji se opoteka in maje. Bolezen je progresivna, ponavadi napreduje hitro, zdravila na žalost ni.


Vsebine prispevala: Maša Lenasi