Splošno


Afriški beloprsi jež je vrsta ježa, ki ga najpogosteje gostimo kot hišnega ljubljenčka. Je popolnoma udomačen in primeren za bivanje v hiši. Je križanec med beloprsim štiriprstim ježem (Atelerix albiventris) in alžirskim ježem (Atelerix algirus). Je manjši kot evropski jež, ki ga pri nas poznamo kot ‘divjega’ ježa. Zmotno mišljenje je tudi to, da je jež glodalec. Jež spada v skupino sesalcev, tako da je bojazen pregriznjenih kablov in poškodovanega pohištva odveč. Odkar se je začelo udomačevanje afriških beloprsih ježkov se je njihov karakter močno prilagodil sobivanju s človekom, zmanjšal se je njihov strah pred plenilci, s tem so postali ježki veliko bolj prijetnega karakterja in prijazni do ljudi. V zadnjem času se je pojavilo že veliko novih barv in barvnih kombinacij.

Afriški beloprsi ježi se najboljše počutijo v toplem okolju, priporoča se temperatura nad 21°C. Pozimi ne hibernirajo, tako kot smo vajeni pri naših evropskih ježih. Po klasifikaciji so insektivori, v divjini se prehranjujejo z žuželkami. Povprečna življenjska doba je 4-6 let, lahko pa doživijo tudi do 9 let. Teža odraslega ježka je 255 – 540 gramov. Samičke spolno dozorijo pri 8 - 12 tednih, samčki pa malo prej, od 7 - 9 tednov.

Ježi so samotarji, tako da je skrb, da bo vaš jež osamljen, odveč. V kletki naj bo jež vedno sam. Če si želite doma več ježkov, je nujno, da ima vsak jež svojo kletko. Predvsem velja pravilo za sobivanje samec-samec, ki se močno odsvetuje, saj se zna pojaviti celo agresivnost. Sobivanje dveh samičk naj bi bilo možno, vendar je to odvisno tudi od karakterja, in se vedno ne obnese najbolje. Nikakor pa ne smeta sobivati samček in samička (razen v primeru načrtovanega parjenja), saj bo samček neprestano nadlegoval samičko, posledica pa so seveda mladički. Če bo samička skotila v času, ko je samček z njo v kletki, bo samček napadel leglo.

Vsebine prispevala: Maša Lenasi
Splošno

Splošno